tips til ansøgning

Siger du også til dig selv, at du ikke er så god til at skrive ansøgninger?

– Jeg er bare ikke så god på skrift, siger Lene lidt undskyldende i telefonen.

– Jeg er bedre mundtlig, kommer det – igen lidt undskyldende. Hun har fået overbevist sig selv om, at hun ikke er ret god til at skrive – heller ikke ansøgninger og CV.

– Man skal nok bare have talent for det, siger hun. Hun vil lige forberede mig, inden hun sender sin ansøgning og sit CV til mig.

Jeg sætter mig med en god kop te og går i gang med at læse hendes ansøgning og CV. Først CV’et som så mange gange før og så ansøgningen. Jeg tjekker jobopslaget og virksomheden – værdier, mål, udfordringer, opgaver, ønsker, krav og sproget.

Så læser jeg ansøgningen igen. Denne gang grundigere.

Lene KAN godt skrive – også en god ansøgning og et skarpt CV. Hendes første udkast er overhovedet ikke tosset. Hun er alt for hård ved sig selv. Lene har fået overbevist sig selv om, at hun ikke kan skrive. At det er svært og træls.

I virkeligheden har hun en god pen.

Kan det så ikke blive bedre?

Jo, det kan det godt, men ikke fordi det kræver et særligt talent.

Fra god til lige i skabet

Det er få enkle greb, der skal til, før Lenes ansøgning går fra ret god til at sidde lige i skabet.

Hvad gør hun så?

Ja, for Lene skriver selv. Hun gør én ting, der ændrer hele hendes ansøgning. Hun går fra fokus på sig selv til fokus på modtageren.

I stedet for kun at fokusere på alt det, hun kan og har gjort tidligere, lægger hun nu sit fokus på alt det, som arbejdsgiver får – hvad hun kan byde ind med, hjælpe med og hvordan hun vil gøre det.

Det ændrer hele ansøgningen.

Lenes overskrift bliver mere fængende.

Hendes struktur på ansøgningen bliver en anden, fordi hun tænker over, hvad arbejdsgiver har brug for at vide i hvilken rækkefølge.

Match og motivation kommer frem allerede i starten af ansøgningen. Her fortæller Lene arbejdsgiver, hvorfor hun søger jobbet og hvorfor lige hos dem i denne virksomhed.

Hun får også anerkendt virksomheden for noget, som den gør rigtig godt og vist, at hun har de samme værdier.

Lene fortæller, hvordan hun vil bruge sin faglighed, kompetencer og erhvervserfaring i jobbet, og hvad det vil give ikke bare virksomheden, men også kunderne og kollegerne.

Hun tilsætter mere af sig selv i ansøgningen – hendes personlighed og tilgang til arbejdet. Det, der gør Lene til en vellidt medarbejder og en god kollega.

Til sidst ændrer hun sin afslutning på ansøgningen, så den sender et klart signal om, at hun gerne vil til samtale, og at hun forventer at komme det. At hun rent faktisk selv tror på det.

Lenes CV er allerede gennemarbejdet, men også her ændrer hun sin vinkel i profilteksten for at gøre det nemmere for arbejdsgiver at ”se” hende i jobbet. Hun giver arbejdsgiver de ”rigtige” briller på allerede i starten af hendes CV.

Lene er meget bedre til at skrive, end hun selv troede. I virkeligheden har hun bare brug for sparring og at øve sig lidt mere. Det kræver nemlig ikke et særligt talent at skrive – men det bliver meget nemmere at skrive en god ansøgning, når man kender de rigtige kneb og værktøjer. Lene finder ud af, at hun sagtens kan skrive en god ansøgning og et skarpt CV. Det kan du også.

Kom hun til samtale, tænker du måske? Ja, det gjorde hun, men det er en hel anden historie og et helt andet #TorsdagsTip.

Jane Buntzen er erhvervscoach og trivselskonsulent. Hun hjælper ledere, teams og medarbejdere med enkle strategier og overskuelige metoder til at skabe mere tid, ro og bedre fokus i løbet af arbejdsdagen. Jane skaber værdi gennem trivselsmålinger, rådgivning, træning og kurser i, hvordan I med små, men effektive ændringer forbedrer trivsel og produktivitet i hverdagen. Vi trives og præsterer bedre, når vi giver vores hjerne og krop gode arbejdsbetingelser.

Læs mere om Jane | Følg Jane på LinkedIn | Følg Jane på Facebook