
Tænk, hvis man kunne gå ind i en butik og købe energi til vinteren.
Jeg ville stå der som en af de første med Dankortet fremme, for vinteren rammer mig altid som et stød i maven.
Dagene er korte, og det er mørkt og koldt. Jeg drømmer allerede om forår.
Jeg har dog øvet mig på at holde af vinteren og på at gøre noget godt for min vinterenergi.
Her tænker jeg ikke på mere kaffe, cola eller at falde i sukkerfælden om eftermiddagen.
Men hvad kan vi så gøre for at booste vores energi i den mørke tid, hvor energikontoen hurtigere bliver tømt?
Her er 4 ting, du kan gøre for at skabe god vinterenergi.
1. De 3 L’er: Lys, Luft og Let benene
Det kniber med at få lys nok, natur nok og bevægelse nok i de mørke vintermåneder, og for at få god vinterenergi skal vi skrue op for de 3 L’er.
Din bedste allierede mod vintertræthed er sollys. Sollys og frisk luft gør en stor forskel for din energi. Så sørg for at komme ud, når lysstyrken er størst – gerne midt på dagen.

Er det mørkt, når du tager på arbejde og mørkt, når du kommer hjem, så prøv at komme ud i en kort pause i løbet af arbejdsdagen og i weekenden, hvor du har mere tid til det.
Selv korte ophold udenfor gør dig godt – især hvis der er natur i nærheden. Der er mange måder at gøre det på, og den nemme er at bruge dine ben.
Jeg kan anbefale dig at følge Lone Østergaard på LinkedIn, der deler tips til få mere energi ved at komme udenfor og GÅ.
2. Sov godt og nok
40% af os er trætte i hverdagen, fordi vi sover for lidt. Vi skal nok sørge for, at vores børn får deres søvn. Når det gælder os selv, kniber det med at prioritere vores søvn i en travl hverdag. Det søvnunderskud slæber vi med os hele dagen.

Konsekvenserne er ikke så rare. Vi er længere om tingene. Vi husker dårligere. Vi laver flere fejl. Vi har sværere ved at fokusere, og vores humør, stressniveau og immunforsvar bliver påvirket.
Hvordan får du så vendt bøtten, så du giver dig selv bedre betingelser for en god nattesøvn?
Du kan starte med at følge søvnekspert Birgitte Hinz på LinkedIn. Birgitte deler gavmildt ud af sine søvntips. Jeg er fx blevet mere opmærksom på, hvad sollys fra morgenstunden betyder for min søvn, og at min daglige meditation også gør noget godt for min nattesøvn.
3. Find din energibalance
Du kan se det som din personlige konto, hvor du sætter noget ind for at kunne bruge noget. Det er lidt ligesom din konto i banken. For at skabe overskud skal du finde din personlige balance mellem aktivitet og restitution. Og måske skal du sætte lidt ekstra restitution ind om vinteren.
Den klassiske plusliste og minusliste kan være en øjenåbner. Hvis du ved, hvad der giver dig energi og dræner dig for energi, er det lettere at booste dit energiniveau.
Så hvad giver dig energi, og hvad dræber din energi?
Sæt energi på dine aktiviteter
Du planlægger sikkert allerede i et eller andet omfang din tid og opgaver, men sætter du også energi på dine aktiviteter og opgaver?
A) Aktiviteter, der kræver meget energi af dig
B) Aktiviteter, der kræver mellem-energi af dig
C) Aktiviteter, hvor du lader op
Vi er forskellige som mennesker og en A-aktivitet for mig kan være en C-aktivitet for dig. Det er kun dig, der ved, hvor meget energi de forskellige aktiviteter og opgaver kræver af dig.
Når du alligevel planlægger din uge eller din dag, så tag et minut eller to til at tænke over energiforbruget. Er det her en A-, B- eller C-aktivitet?
Måske har du tid i din kalender, men har du også energi til at proppe den her ekstra aftale ind?
Skal du luge ud?
Hvis din kalender er fyldt med A-aktiviteter (og det dræner dig for energi), så overvej, om du kan luge ud eller i det mindste lægge B- eller C-aktiviteter ind mellem dine A-aktiviteter.

Det kan også være en god idé at overveje, hvornår på dagen du lægger A-, B- og C-aktiviteter. Jeg placerer så vidt muligt A-aktiviteter om formiddagen, hvor jeg er mest skarp i hovedet.
4. Hold små pauser
Du kender sikkert udtrykket: ”Uden mad og drikke duer helten ikke.” Det samme kan man sige om pauser.
Uden pauser bliver vores hjerne overbelastet. Vi kører den flad og bliver mentalt sløvede.
En pause genoplader stort set alle mentale funktioner. Alligevel er det let at falde i og droppe pauserne, når vi har travlt. Det er bare ikke en særlig god strategi.
Hvis du ikke tager pauser for at restituere, får du brug for pauser til at reparere senere. Så tag dig tid til genopladning.

Pauser er mindst lige så vigtige som alle mulige andre opgaver. De er en del af din performance. Din hjerne får tid og ro til at lade op og gøre klar til næste opgave. Derfor kan det betale sig at skabe plads til små pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor du restituerer mentalt.
Hvis du (ligesom jeg) let bliver opslugt af en opgave og glemmer pauserne, så gør pauser til en af dine daglige non-negotiables, der ikke er til debat. Pauser bliver en beslutning for din dag og din energi.
Tænk pauser ind i din hverdag
Sørg for luft mellem dine møder, gå en tur rundt om blokken, kik ud på planter eller himmel, lav et par strækøvelser eller træk vejret ned i maven, når du alligevel henter kaffe.
Mulighederne er mange – det vigtigste er, at du giver din hjerne mulighed for hvile.
Jeg håber, at du har fået ideer til at skabe god vinterenergi. Skriv gerne til mig, hvis du har lyst til at dele dine erfaringer med booste din energi om vinteren.
Mange hilsner
Jane

Jane Buntzen er EMCC-certificeret coach og GAIS trivselskonsulent. Siden 2019 har hun hjulpet virksomheder med at skabe bedre arbejdspladser og en hjernevenlig arbejdsdag med højt fokus og mentalt overskud. Jane hjælper virksomheder med at måle, forstå og forbedre trivsel på arbejdspladsen og holder foredrag og workshops om hjernevenlige arbejdsvaner.
Læs mere om Jane | Følg Jane på LinkedIn | Følg Jane på Facebook