
September er højsæson for stress. Ferieoverskuddet er klinget af, og hverdagen er tilbage for fuld fart. Tænk, hvis du kunne overføre dit ferieoverskud til dit arbejdsliv. Den gode nyhed er, at det kan du. Her i blogindlægget får du tre enkle tips til hvordan.
September er en af de travleste måneder for psykologer og stressbehandlere. Måske kan du allerede mærke det. Ferieoverskuddet er falmet, og nu hober opgaverne sig op. Din kalender er igen fyldt med møder, og din indbakke bliver oversvømmet med mails.
Du har lige haft ferie, men hverdagen har ramt dig med 500 kilometer i timen. Den gode nyhed er, at du kan overføre den gode effekt fra din ferie til dit arbejdsliv. September er ovenikøbet et godt tidspunkt at gøre det.
I ferien mærkede du sikkert, at du sænkede tempoet og brød dine daglige rutiner. Du var i restitutions-mode. Måske blev du lidt forkølet efter et par dage, fordi du slappede af, og senere begyndte du at føle dig genopladet.
Den gode følelse kan du tage med dig ind i hverdagen uden at sove middagslur eller at sidde i lotusstilling i timevis på kontoret. Det handler om små pauser, hvor du restituerer mentalt.
Det er lidt tosset. Vi ved godt, at vi fysisk ikke kan holde til at løbe en hel dag, men når det gælder det mentale, så tror vi, at vi kan arbejde nonstop og stadig være effektive. Sådan spiller klaveret ikke.
Fra speederen til bremsen
Når vi arbejder i højt tempo, aktiverer vi vores sympatiske nervesystem (også kaldet overlevelses-systemet eller speederen). Det er det, vi aktiverer, når vi føler os presset og truet.
Du kender det sikkert. Du bliver fokuseret, handlingsorienteret og skal løse en opgave her og nu. Det duer bare ikke at være i den tilstand 8 timer om dagen. Det slider for meget.
Evolutionen har gjort, at vi ikke længere skal flygte fra en tiger, men det er det samme, der sker i kroppen, når du arbejder i højt tempo.
Hvis du derimod går i restitutions-mode ligesom i din ferie, aktiverer du det andet nervesystem – det parasympatiske nervesystem (også kaldet din bremse).
Det er her, pulsen går ned, og kroppen begynder at reparere sig selv. Fordøjelses-systemet er aktivt, hjertet slår langsommere og i det hele taget er det en hviletilstand, hvor du slapper af. Det er det, der sker, når du er på ferie.
Ferier gør dig også bedre i stand til at holde fokus. Du bliver helt opslugt af en god bog eller af at være sammen med familien.
Det er straks sværere at holde fokus, når du er tilbage på arbejdet. Her er forstyrrelser en del af arbejdsdagen, og måske forstyrrer du dig selv med din mobil eller ved lige at tjekke mails, selvom du er i gang med en opgave.
De mange fokusskift koster energi, og du bliver mindre effektiv. Det kan meget bedre betale sig at tage fokuserede pauser og arbejde med én ting ad gangen. Og ligesom med så mange andre ting, gør øvelse mester. Din evne til at fokusere på én ting ad gangen bliver bedre og bedre, når du træner den.
Du kan faktisk også flytte dig selv over i det parasympatiske nervesystem. Ofte kræver det ikke mere end et par minutters pause. Her er 3 konkrete ting, du kan gøre for at beholde den gode effekt fra din ferie:
1. Restitution er et must
Skab plads til den og læg små pauser ind i løbet af din arbejdsdag.
Tænk ”langsomt” – langsomme bevægelser hjælper kroppen over i det parasympatiske nervesystem.
Gå langsomt og træk vejret langsomt og dybt ned i maven, når du alligevel henter en kop kaffe ☕ eller skal ud på toilettet.

Giv meditation et forsøg – også selvom det måske bare er 5 minutter. Det kan have stor betydning for aktivering af dit parasympatiske nervesystem.
Brug naturen – bare det at se planter eller himmel (selv gennem vinduet) – beroliger hjernen og aktiverer dit parasympatiske nervesystem.
2. Tænk monotasking – fokus på én opgave ad gangen
Når du prøver at multitaske, så spørg dig selv om, hvad det gør ved din produktivitet, og om du er rolig eller stresset.
Prøv i stedet at fokusere på én opgave ad gangen og undgå distraherende elementer. Det hjælper dig til at holde fokus og øger din produktivitet.

Tag dig tiden til lige at tune ind på en opgave eller på formålet inden et møde.
Er hovedet fyldt med 117 ting, så brug et par minutter på at tømme hovedet, så du ikke skal bruge mental båndbredde på at huske på det.
3. Tag dig tid til refleksion
Sæt 15 minutter (gerne mere) af hver uge til personlig refleksion, så du kan få de gode ideer og tid til at se det hele i helikopter-perspektiv, som du gør i din ferie.

Her er et par enkle spørgsmål at starte med:
Hvad er vigtigt lige nu? Hvorfor er det vigtigt?
Hvad har du fokus på?
Hvordan går du egentlig og har det?
Jeg kan varmt anbefale, at du blokker lidt tid i din kalender hver uge. Jeg blokker typisk tid i min kalender til at tænke kreativt og har min ugentlige tjek-in med mig selv om fredagen. Her sætter jeg også tid af til at samle op på ugen og planlægger næste uge.
Jeg håber, at du har fået inspiration til at beholde den gode effekt fra din ferie. Skriv gerne til mig, hvis du har spørgsmål eller lyst til at dele dine erfaringer med at beholde ferieoverskuddet.
Mange hilsner
Jane

Jane Buntzen er EMCC-certificeret coach og GAIS trivselskonsulent. Siden 2019 har hun hjulpet virksomheder med at skabe bedre arbejdspladser og en hjernevenlig arbejdsdag med højt fokus og mentalt overskud. Jane hjælper virksomheder med at måle, forstå og forbedre trivsel på arbejdspladsen og holder foredrag og workshops om hjernevenlige arbejdsvaner.
Læs mere om Jane | Følg Jane på LinkedIn | Følg Jane på Facebook