cowboymetoden

Skyder du løs efter de jobopslag, der lige nu popper op? Så har du måske gang i jobsøgning efter Cowboy-metoden. Tilfældet og de aktuelle jobopslag styrer din jobsøgning – ikke dig.

Lidt sat på spidsen så søger du job som en cowboy i en gammel Westernfilm – du skyder først og måske endda med spredehagl og venter og ser, om du rammer noget.

Hvorfor den ikke virker for dig?

Cowboy-metoden virker ikke, fordi du skyder til måls i tæt tåge. Det er dælme svært at ramme det rigtige job, når du ikke har noget at sigte efter. Og hvis du alligevel skulle ramme noget, så risikerer du at lande et job, som ikke passer til dig.

Hvad kan du så gøre i stedet? Du kan prøve en anden metode – du kan søge job efter Bueskytte-metoden.

Hvad i hulen er Bueskytte-metoden, tænker du måske? Er det endnu en fancy-pancy jobsøgningsmetode?

Nej, det er det ikke. Bueskytte-metoden er ganske enkelt, at du tager styringen. Du lægger aktivt en plan for din jobsøgning, og du lærer (eller opgraderer) jobsøgningshåndværket, så du har de rigtige pile, der virker og ved, HVORDAN du skal skyde pilen. Så fyrer du ellers pilene af sted mod de jobs, som du rent faktisk gerne vil have.

Hvad får du ud af det?

Du får bedre kort på hånden i jobsøgningsgamet, når du arbejder struktureret og langsigtet med din jobsøgning. Bueskytte-metoden er rarere at være i end Cowboy-metoden, og den er også mere effektiv.

Når du selv definerer mål og indsatser, giver det nemlig retning, overblik og ro i maven. Du skærper også dit blik for nye muligheder, og du øger chancen for, at du lander et job, der passer til dig.

Det kan godt være, at du først skal en tur op i helikopteren og tænke over, hvad du gerne vil med dit arbejdsliv. Hvis du ikke ved, hvad du ønsker dig, så er det virkelig svært at komme derhen. Ligesom bueskytten har du nemlig brug for at vide, HVAD du vil ramme, og så sætter du mål og sigter efter det. Mål er vigtige, fordi de skaber fremdrift og dynamik. Mål skaber bevægelse hen mod det, du ønsker.

Hvad hvis jeg ikke rammer?

Hvis det, du gør lige nu, ikke virker, så prøv at gøre noget andet. Måske trænger din jobsøgningsværktøjskasse til en lille opgradering. Måske har du brug for at genbesøge dine kompetencer og styrker, så du er klar til at formidle dem. Det kan også være, at det er nu, du skal overveje flere blus på komfuret. Altså jobsøgningskomfuret – bare rolig – det her er ikke en blog om mad, selv om jeg elsker mad. Nej, min pointe er bare, at din jobsøgningsstrategi måske er blevet lidt for ensporet.

Skab flere chancer for at lande det rigtige job

Du kan sammenligne din jobsøgningsstrategi med et komfur med 5 gasblus:

  • Opfordret
  • Uopfordret
  • Vikariater m.m.
  • Sociale medier
  • Netværk

Hvis du kun har gang i ét blus på komfuret, hvor du søger opfordret på stillingsopslag, så står du sammen med en masse andre jobsøgere i en hård konkurrencesituation. Det svarer lidt til, at alle lystfiskerne prøver at fange en fed fisk i den samme lille sø.

Du kan skabe flere chancer for at lande det rigtige job ved at skrue på dine blus på komfuret. Måske er det nu, at du skal have gang i flere blus på komfuret. Du vælger heldigvis selv, hvilke blus på komfuret du vil have gang i.

Hvis du vælger at søge job på det usynlige jobmarked, så vælger du også selv jobbet, og du kan ovenikøbet være heldig at være den eneste ansøger i bunken – især hvis du søger job hos små og mellemstore virksomheder.

For at blive i metaforen fra før, så svarer det til, at du nu også fisker i en sø, som de andre lystfiskere ikke har opdaget endnu. Konkurrencen om den fede fisk er mindre her, og du øger dine chancer ved at fiske i flere søer.

Skal du have gang i flere blus på komfuret?

Flere blus på komfuret betyder egentlig bare, at du vælger en blandet søgestrategi, hvor du både søger på opslåede stillinger og kombinerer det med fx netværksjobsøgning og uopfordrede ansøgninger. Netop netværk og uopfordrede ansøgninger er motorveje til de usynlige jobs.

De usynlige jobs er stadig en pæn stor bid af jobmarkedet, selvom det er faldet lidt. Taler vi om små private virksomheder, så er netværk faktisk den mest brugte kanal, når der skal rekrutteres nye medarbejdere. Så her er et blus, som du med fordel kan overveje at skrue op for.

Virker det også, hvis jeg er ledig?

Det virker ikke for mig, fordi jeg er ledig og skal leve op til alle de her krav til ledige, sidder du måske lige nu og tænker. Hvis du gør det, så er du ikke alene.

Jobsøgning er et job – og måske et af de allermest krævende jobs, der findes. Det er utrolig slidsomt at være ledig, og der er fastlagte krav til, hvor mange jobs du skal søge, som godt kan fremme Cowboy-metoden, men min pointe er alligevel – prøv i det mindste at KOMBINERE Cowboy-metoden med Bueskytte-metoden, så du øger dine chancer for at lande et job, som du gerne vil have. Og endelig, hvis det, som du gør lige nu, ikke virker, så prøv at gøre noget andet.

Måske står du lige nu og fisker ved den samme lille sø som alle de andre jobsøgere, og der er jo flere søer at fiske i.

Jane Buntzen er erhvervscoach og trivselskonsulent. Hun hjælper ledere, teams og medarbejdere med enkle strategier og overskuelige metoder til at skabe mere tid, ro og bedre fokus i løbet af arbejdsdagen. Jane skaber værdi gennem trivselsmålinger, rådgivning, træning og kurser i, hvordan I med små, men effektive ændringer forbedrer trivsel og produktivitet i hverdagen. Vi trives og præsterer bedre, når vi giver vores hjerne og krop gode arbejdsbetingelser.

Læs mere om Jane | Følg Jane på LinkedIn | Følg Jane på Facebook